Aktuellt

och intressant

Om du tillhör de som äter lunchen framför datorn, koppla av med denna webbsida. Lyssna till Enya, Emma Shapplin, Göran Söllscher eller Vivaldi.

Happy warning: Surfers often stay for one hour or so on this page. Enjoy!

103. [UPPLEVELSE] Glad Påsk!

Begreppskartan har fått aktuella datum för 2001 -- 2004. Skapad i programmet Inspiration. Om detta program har jag skrivit en hel del, det kan du se här. Hämta och skriv ut PDF-dokumentet. [ se ]


102. [UPPLEVELSE] Karnevalen är här. I Brasilien dansar man på gatorna i dagarna fyra. I Norden äter vi en semla.

Den 24 februari är det Fettisdag så det gäller att köpa sig en fettisdagsbulle, en semla, en hetvägg, en fastslagsbulle.

Den 24 februari i Norden:Klicka på bilden för att njuta! [ semlaguiden ]

Samtidigt bryter h… löst i Rio de Janeiro – det är Karnevaldags i fyra dagar (sön-ons).

Den 24 februari i Rio de Janeiro: Klicka på bilden för att sukta! [ gå dit ]

I New Orleans, USA, är det i stället dags för den stora festen Mardi Gras (fra. tisdag fet) med pikanta inslag såsom att flickorna gärna visar sina bröst enligt en gammal, franskinspirerad sed – Bourbon Street flashers, kallas de. Om du inte besökt New Orleans är Bourbon Street gatan där det alltid händer något, med massor av musik och god mat.

A. En semla. B. En stor fest: Mardi Gras. C. En större fest: Karnevalen i Rio. Tre olika ambitionsnivåer, samma dag, samma planet, samma tidpunkt. Reflektera gärna över hur det kan vara så.

Här kan du se en begreppskarta (Mind Map) som berättar om hur semlan hänger ihop med Påsken. Man kan tydligen se två spår: den övre delen är den lutheranska delen och där blir det faktiskt inte roligare än att äta en semla.

Begreppskartan har fått aktuella datum för 2001 -- 2004. Skapad i programmet Inspiration. Om detta program har jag skrivit en hel del, det kan du se här. Hämta och skriv ut PDF-dokumentet. [ se ]

Till sist, det finns faktiskt två orter i Sverige som heter Semla.


101. [KUNSKAP] Du ska inte presentera något. De vill lyssna på en historia!

Presentationsteknik handlar inte om att presentera något, utan att påverka någon.

Det är inte presentationen som är målet, som vanligt är i skolan. Det är det som händer efter presentationen som är målet: säljer vi mer nu? har vi fått flera medlemmar till partiet? har studenterna uppnått en högre nivå av tänkande?

Därför finns det främst två saker att tänka på: målgruppen (ålder, intellektuell nivå, kunskap om ämnet) och vad målgruppen ska påverkas att göra (köpa en idé eller en produkt).

Allt annat ger sig: ska du använda bildspel? svarta tavlan? bära mössa? händerna i fickan? tuggummi i munnen? Tja, det beror på om du vill påverka just den målgrupp eller bara stå och prata utan att det händer något. Det görs stora misstag på detta område. Mest behövs det kunnande om retorik, nyskapande och strukturering. Minst behövs layout. Tvärt emot vad många PowerPointare tror.

Jag håller en hel del kurser i Presentationsteknik på flera företag och universitet landet runt. Eftersom det är interna kurser, publicerar jag inte adresser.


100. [SPRÅK] Röta, skäkta, bråka, väva – terminologin på webben, del 2

Varje skrå har sitt språk. Varför har man hittat på dessa fackord? Varför säger man inte bara grejen, mojängen, prylen? Svaret är enkelt: för precisionens skull. Genom att använda ett korrekt fackspråk vet alla vad man talar om.

Inom databranschen har vi ärvt det mesta från amerikanskt reklambroschyrspråk, inte ens från amerikanska, vetenskapliga skrifter. Många datortidningar skrivs sedan av (yngre) entusiaster som har ett språk som knappt höjer sig över gymnasisternas nivå. Då är det lätt att det blir sajt, web-site, hemsida och hemsidor utan någon som helst precision. Nybörjaren undrar huruvida dessa ord är synonymer eller ej.

Är 'hemsida' detsamma som 'hela webbplatsen'? Men varför står det på en knapp inne på hemsidan 'Tillbaka till hemsidan'? Och i så fall vad är 'hemsidor'? Är sajt detsamma som webbsidan, siten, web-sida (sv-eng.) eller hemsidorna? Vad är en broser? Här ett (bra) exempel på hur man (dåligt) blandar friskt i samma bild och text:

I ett program finns en knapp som heter 'hemsida'. Då man klickar på det visas 'Gå till webbplats'.

Intill finns en annan text, med inkonsekvens mellan titel och löptext:

”Publicering av hemsidor. Med det här lättanvända design- och publiceringsverktyg för webbsidor kan du skapa egna webbplatser...”

Inte konstigt att förvirring uppstår lätt i databranschen. Dumt.

Datatermgruppen gör inte mycket väsen av sig – kanske borde de vara mer högljudda – men det är människor som tänker. Surfa ofta till Datatermgruppens webbplats, den har mycket att ge, det kostar nada: <http://www.nada.kth.se/dataterm/> [ gå dit ]

Även Anders Lotsson hos Computer Sweden försöker bidra till att minska förvirringen. Hedervärt och inte minst tänkvärt. [ gå dit ]

Datatermgruppen kan språket och kan göra vågade gissningar om hur (svenska) språket kommer att förändras. Språket är som en ångvält och snart nog har orden som tape (plural tapes? tapar? bestämd form tapen eller rent av tapet?) blivit tejp, tejpen, tejper – det känns mest svenskt så, lätt att stava.

Jag hörde till de som tyckte att printer och printa ut var självklara ord när de kom; ordet skrivare och skriva ut kändes minst sagt bonniga, möjligtvis användbara för ignoranter av någon lägre kast. Men ack, nu går jag omkring och säger skriva ut på en skrivare.

Ingen vet vad vi kommer att säga om tio år, men vi kan i alla fall arbeta för bildning nu och inte bara anse att inget spelar roll. Detta gäller speciellt för de som är lärare.

Tänk till. Här har vi ett vedertaget ord som webben som ju består av mängder av webbplatser. Dessa webbplatser läser man med ett program som heter webbläsare. Den första sidan på en webbplats (förstubron) kallas för ingångssidan och knappen inuti webbplatsen lyder sålunda Tillbaka till ingångssidan. Webben ger alltså en mängd logiska derivat: webben, webbläsare, webbsidor, webbplatser.

Visuella verktyg som begreppskartor (en form av Mind Map) kan hjälpa att få struktur på sina tankar och se hur saker hänger ihop. Mitt bidrag för konsekvens finner du här. [ gå dit ]

Observera termerna som hör till informationens väg (webben) vilka klart skiljer sig från termerna som handlar om hur utrustningen kopplas ihop (Internet).


99. [SPRÅK] Röta, skäkta, bråka, väva – terminologi på webben, del 1

Från USA kommer det väldigt mycket gott men på en punkt är USA långt efter, cirka 200 år närmare bestämt, och det är vad gäller enheter.

Så ser man bredband och bps och bits/sek och bitar/s och KB och Kb och kb och en massa annat. Vissa definierar Kb som kilobit, andra som kilobyte, och andra varianter förekommer.

Låt oss lämna reklambroschyrspråket. Vi har ett decimalt system med ganska precisa enheter, prefix och suffix. Kilo betyder alltid 1000, hekto betyder alltid 100. Köper man en julskinka på 2 kg betyder det 2000 g. Man behöver inte undra. Köper man skivad skinka märks den oftast med ett pris av x kronor per hektogram, hg, 100 g. Man behöver inte undra. Kör man bil till Söderhamn i 100 km/h, vet man att det gäller 100 km i timmen, inte 100 kilometrar i timmar, även om det blir i timmar.

Informationsenheten kallas bit. När det gäller överföringshastigheten för (digital) information mäts den därför i bit/s. Utan böjning. Hur svårt är det?


98. [UPPLEVELSE] Det finns alltid någon att tala med: Lucy

Eliza-programmet var tidigt ute. Genom att låtsas svara på dina frågor fick hon dig att tro att hon var intelligent. På den tiden var det teckenbaserat men ändå spännande. Eliza finns i nya versioner, exempelvis programmet Eliza X eller direkt på webben [ gå dit ]

Men nu finns även en (förmodad) kusin som heter Lucy, hon är snygg, följer dig med ögonen och talar till dig. Vad mer kan du begära? [ gå dit ]


97. [KUNSKAP] Tänk, men helst logiskt eller ”Get Smart, win arguments and be hated!”

Det nya mäklarsamhället vi befinner oss i har fött fram nya sätt att arbeta. Nu vill vi bli ihopmäklade med andra i någon projektgrupp. [ se ]

Att tala för sig själv eller för sin produkt kräver kunskaper i presentationsteknik. Presentationsteknik handlar inte om snygga bildspel, även om vissa verkar tro det. Innehållet måste presenteras på ett övertygande sätt för att leda till handling. Glädjande nog börjar retoriken ta plats i skolväsendet. Jag kan rekommendera tre böcker:

Hägg, G. (2001) Praktisk retorik: med klassiska och moderna exempel : talarskola, Wahlström & Widstrand, Stockholm.
Johannesson, K. (2003) Retorik eller konsten att övertyga, Pan, Stockholm.
Lindstedt, I. (2002) Textens hantverk: om retorik och skrivande, Studentlitteratur, Lund.

Retoriken är en av konsterna, ja. Men att tänka klart är minst lika viktig. Inom praktisk filosofi studeras ämnet Logiken; till en del handlar logiken om att hantera syllogismer. En syllogism är ett sätt att dra en slutsats (kallas också slutledning och konklusion) ur två förutsättningar, så kallade premisser (eng. premise). Grekerna först och Aristoteles skrev om syllogismer.

Här är några exempel på felaktiga slutledningar:

Deductive Argument
Premise 1: If Bill is a cat, then Bill is a mammal.
Premise 2: Bill is a cat.
Conclusion: Bill is a mammal.

Inductive Argument
Premise 1: Most American cats are domestic house cats.
Premise 2: Bill is an American cat.
Conclusion: Bill is domestic house cat.

Factual Error
Columbus is the capital of the United States.

Deductive Fallacy
Premise 1: If Portland is the capital of Maine, then it is in Maine.
Premise 2: Portland is in Maine.
Conclusion: Portland is the capital of Maine.

Dr. Michael C. LaBossiere har tagit fram ett litet program som hjälper oss att skärpa sinnena genom att reflektera kring ogiltiga syllogismer (eng. fallacy).

Ladda ned programmet här och ta dig tid att njuta. [ gå dit ]


96. [UPPLEVELSE] Skänk din kropp till Body Worlds!

Konstnärer måste ge oss en upplevelse, de måste provocera. Berör de oss inte, existerar de inte. En upplevelse spelar ofta på känslor – välbefinnande, äckel, eller vämjelse. Hur berör dessa verk dig?

Professor Günther von Hagens har till och med dragits inför domstol. Han visar en anatomisk utställning med döda kroppar från folk som gett sitt tillstånd, Body Worlds. Olof Rudbeck i Uppsala såg det (fast bara på brottslingars kroppar på 1660-talet), läkare har sett det, nu är det dags för oss vanliga dödliga att se hur vi ser ut innanför skalet.

Missa inte den makabra Gift Shop med speciella julrabatter. Sevärt!

Jag rekommenderar inte detta för känsliga personer. [ gå dit ]


95. [INTERVJU] Vetandes värld, Sveriges Radio, P1

Programredaktören Per Gustafsson, Vetandes värld, intervjuade mig om framtida kommunikationsmöjligheter.

Intervjun sänds den 29 okt 2003, kl 12.10 med repris 23.07. Vetandes värld, Sveriges Radio, P1.

Programmet finns också att lyssna till eller ladda ned. Installera RealPlayer. [ lyssna hos SR välj onsdag ]

Min vision handlar om den naturliga utvecklingen hos webben:

I begynnelsen

fanns det papperet

sedan blev det

webben med massor av text

sedan blev det

text och småbilder som blev allt större

sedan blev det

text, bild och små QuickTime-filmer (1991) som också blev allt större

sedan blev det

text, bild, filmer och animeringar (Shockwave, Flash)

sedan blev det

en konvergens av dagstidningen, webben och telekommunikation (skicka SMS om annonser, tävlingar)

sedan blev det

en konvergens av dagstidningen, webben och teven: skicka SMS till eller chatta med teveprogrammet

snart(are)

en konvergens av dagstidningen, webben och teven: skicka MMS till eller chatta med teveprogrammet

snart

sänd ditt eget teveprogram till teveprogrammet! – en interaktiv mikrotevestation

Inom en snar framtid kommer det som jag benämnt interaktiv mikroteve, iµTV. Webbplatserna blir nu små tevestationer och var och en kan sända teve via webben. Medierna smälter samman: programledarna på teven brukar vilja öka interaktivitet genom att folk får skicka in SMS, snart MMS, eller chatta.

I januari 1984 släppte Apple sin Macintosh och strax därefter sin LaserWriter – många trodde att de blev grafiker. Men oj! Nu har det mognat något så man ser inte 12 typsnitt i varje dokument. Tyvärr har denna typsnittsglädje flyttats till urjobbiga PowerPoint-presentationer och... Oj oj!

Nu kommer alltså möjligheten att göra teve och sända det från sin webbplats. Det betyder att du snart kan skicka teve till teven, inte bara skicka SMS. Men vänta, det gäller att lära sig dramaturgi och åtminstone grundläggande teveproduktion, annars kan inte bli annat än oj oj oj.

Programmet Live Channel Pro är revolutionerande: en tevestation i en bärbar dator! [ gå dit ]


94. [KUNSKAP - NYTÄNKANDE] Kunskap i 3D: The Visual Thesaurus

Det forskas mycket kring visualisering och all grafik vi ser kring oss i medierna är ett utslag av kreativitet och forskning, inte minst i ämnet kognition.

Ett projekt som ofta citeras i litteraturen är Apples HotSauce. Projektet försvann dock ur Apples forsknings- och utvecklingsavdelning 1997, som då leddes av kognitionsvetaren Donald Norman.

Coping with Complexity - Apple's HotSauce®

Här en skärmbild, som tyvärr inte visar den interaktiva manipuleringen. Allt rör sig beroende på hur man drar musen; det man pekar på centreras och växer i storlek medan det samtidigt drar till sig relaterade begrepp; olika ämnen använder olika färger.

Tidiga exempel var Hyperbolic Browser och Perspective wall i 3D, bägge från ärevördiga Xerox, vars kännetecken byttes från skämtsamma ”Xerox bara kopierar och kopierar” till det officiella ”The Document Company”. Ett synnerligen intressant exempel var SemNet av Fairchild, Poltrock och Furnas (1986). [ gå dit ]

En mycket fyllig webbplats att börja ett inspirationspass i visualisering är www.cybergeography.org [ gå dit ]

Nutid: Pröva The Visual Thesaurus i samma anda. Välj visualisering i 3D också. Missa inte Guided tour. [ gå dit ]


Interregnum

På grund av enorm arbetsbörda har webbplatsen inte uppdaterats April 2003-Augusti 2003. Men nu är jag ”back in town”. Även designen kommer att förändras inom en snar framtid.


93. [KUNSKAP] Symboliska språk, känslobilder och smilisar

I reducerade samtalskanaler där känslor inte enkelt kan förmedl

as av kroppsspråket eller av ljudet använder artister symboliska språk (jfr tecknade serier). Man kan likna detta vid något slags skriven mimik.

Emoticons stammar från eng. emotion, känslor, och icons, ikoner eller symboler; känslobilder alltså. (I datorsammanhang bör man f ö säga symboler och inte ikoner som ju betecknar heliga bilder, framförallt i grekisk-ortodox kyrkkonst)

De japanska stilarna animé, manga och hentai är konstnärliga former av skämtteckningar. Hentai är alltid erotisk, hentai betyder faktiskt perverst, och går ut på erotiska bilder av flickor med änglalikt och oskyldigt utseende som gör saker som starkt kontrasterar mot det änglalika.

Ett par intressanta exempel på emoticons, om svett och svällande vener, finner du på denna japanska webbplats. Beundra det dynamiska i symbolerna, de rör sig. [ gå dit ]

I skrivet (tal)språk på chatten eller e-posten använder man en underkategori av känslobilder, s k smilisar (eng. Smiley från smile, le). Emoticons är inte detsamma som smilisar, däremot är smilisar en typ av emoticons. Allmänspråket må använda dessa ord som synonymer men, om man behöver mera precisa termer för att beskriva språket på webben, måste man särskilja mellan känslobilder (emoticons), smilisar och förkortningar (eng. acronym).

Emoticons reduceras till smilisar när de ska återges med tecknen på tangentbordet, men smilisar behöver inte vara skrivna med hjälp av ett tangentbord (se begreppskartan och bilden här nedanför).

Den i särklass vanligaste smilisen som både ler och blinkar är ;-)

Många smilisar ler inte alls, snarare är denna besviken och ledsen :-( vilket de hängande mungiporna skvallrar om.

Det finns mängder av webbsidor som visar smilisar; en sådan webbsida kan du se här [ gå dit ]

Här en begreppskarta som försöker sätta känslobilder, smilisar och förkortningar i ett sammanhang. Se hur den verbala och den icke-verbala delen av ett samtal (åter)förenas vid tangentbordet! [ se pdf , 920 kbyte]

Kommunikation via chatt har också börjat användas i seriösa sammanhang såsom distansundervisning eller i samtal mellan vd:n och ledningsgruppen i ett företag.

Programmet iChat, se nedan, är grafiskt mycket snyggt; bilderna man skickar syns direkt i fönstret (se bilden); smilisar omvandlas automatiskt från ;-) till grafiska symboler. Om du vill läsa mer om programmet [ gå dit ]

De japanska smilisarna är betydligt roligare än sina motsvarigheter i Väst, man behöver inte ens vrida huvudet:

Man avdelade tidigt 2 byte till japanska tecken (typsnitt) eftersom de är så komplexa, vilket skickligt har utnyttjats av japanerna för smilisar i skrift – på e-posten och även i deras telefoner. Beundra här [ gå dit ]

Läs också en intressant uppsats om kroppsspråk. [ gå dit ]


92. [UPPEVELSE] Vive la France!

”Frankrike anses av många som den moderna världens vagga. Det mesta inom konst, litteratur, teater, kultur, skola, gastronomi, sexlekar, kläder, mode och militärväsen utvecklades här.

Man märker detta tydligt i lånord. Det är lätt att känna igen bon appétit, champagne, dessert, glace, côtelette, liqueur, pommes frites, sauce, vin; femme fatale, soixante-neuf, voyeur; théâtre, ballet, scène, acteur, actrice, applaudir, artiste, fauteuil, opéra, orchestre, parquet, pause, pièce, première, rideau, rôle, salon, souffleur, amateur, aquarelle, culture, mascarade; brigade, chef, exercice, général, capitaine, caserne, compagnie, lieutenant, maréchal, majeur, salut; ambassadeur, doyen, ministre, cabinet, secrétaire, politique, président; élève, professeur, école, gymnase.

Den moderna skolan infördes med den franska revolutionen (1792) och både skolan och hierarkin inom krigsmakten spred sig med Napoléon Bonaparte (1769–1821) som var mycket intresserad av utbildningsväsendet. Inom matematiken finns Napoleons teorem.

'Après le pain, l'éducation est le premier besoin du peuple.' (1889) Georges Jacques Danton (1759–1794). (efter brödet behöver folket utbildning)” Utdrag ur Glädjen att veta... [ se ]

Franrikes monument i QuickTime VR. Påkostat och mycket snyggt. [ gå dit ]

91. [UPPEVELSE] God fortsättning!

Det är i Rio de Janeiro man skulle vara. Är man inte det, kan man ju ta Java-applet till hjälp för att bestämma var fyrverkerierna ska smälla - med ljud! [ gå dit ]

Många vackra fotografier, exempelvis över Rio de janeiro, kan du se här. [ gå dit ]

Rio de janeiro kallas så eftersom portugiserna ska ha anlänt till bukten den 1 januari 1502 (rio betyder flod, älv). Enligt vissa källor skulle man i stället ha åkt därifrån kring den 1 januari; andra källor säger att floden reden hette något som liknade portugisiskans janeiro (fra. geneure). Om detta intresserar dig [ gå dit ] > Mapa do site >A descoberta

Enligt vissa källor skulle en av expeditionens passagerare vara Amerigo Vespucci, han som smånigom ska ha gett sitt namn åt kontinenten. Jag har inte forskat i detta på något sätt, men har läst flera historiska skrifter och på flera olika språk. Vissa källor anför exempelvis att Amerigo var en stor marknadsförare av sig själv, han såg att namnet Amerika börjat användas och bytte snabbt sitt namn till det.


90. [KUNSKAP] Det har inte alltid varit så. Tänk hur vanorna förändras.

En helt ny webbsida på denna webbplats. Om hur tiderna förändras. [ se ]


89. [UPPLEVELSE] I slutet på cirkeln träffar Genialiteten kusinen Trivialiteten

Du behöver insticksprogram för Flash men det är värt mödan att installera det.

KREATIV MULTIMEDIA STOP FLASH STOP GÅ DIT STOP NJUT NON STOP [ gå dit ]


88. [ARKIV][UPPLEVELSE] Leoniderna är här igen – maximum den 19 november 2002.

Se också punkter 40 och 2 nedan.

Köp programmet Starry Night och njut. Det är snart jul och dina barn – och du – behöver detta program. [ gå dit ]


87. [ARKIV][KONFERENS] DagsVara 2003 – årets konferens för tidningsbranschen i Jan 2003

Tidningar är så vanliga att vi tar dem för givna men glömmer hur stor branschen är:

”De svenska dagstidningarna har en sammanlagd upplaga på 4.1 miljoner exemplar och en stabil läsekrets som omfattar 88 procent av den vuxna befolkningen och 79 procent av ungdomarna.” [anm. tidningsfolk skriver alltid ut ordet procent]

DagsVara 2003 är årets hetaste mötesplats för tidningsfolk och leverantörer – enligt de själva.

Jag håller ett föredrag och är moderator för hela konferensen. Jag tror att även du som arbetar med medier på högskolan eller universitetet skulle ha nytta av denna konferens, för innehållet givet, men kanske ännu mer för att umgås med folk i den bransch du utbildar studenterna till. Jag var moderator för konferensen DagsVara 2002 så jag vet att DagsVara är givande. [ gå dit ]


86. [UPPLEVELSE] Sitt kvar, se världen, och därtill i realtid.

Om du vill se hela världen från din stol, köp programmet iCamMaster. Även användbart när man ska ut och resa och behöver avgöra valet av kläder att packa ned. [ gå dit ]

Själv gillar jag att se vad som händer på Panamakanalen, slussen i Miraflores, i realtid. Det är rätt roligt att ha detta som skrivbordsbild också, då ändrar den sig allteftersom tiden går. Ett smakprov? [ gå dit ]


85. [ARTIKEL] ”Girls just want to be seen”, Sydney Morning Herald

Jag föreläser och skriver i mina böcker ofta om det framtida samhället, det samhälle som vi lägger grunden till just nu (virtuella världar, cyberrymden). Se exempelvis boken ”Glädjen att veta hur det faktiskt hänger ihop” [ se ]

Märkligt är hur detta med att bli sedd nu tar sig uttryck i att ge ordet ”intimitet” en mera pikant betydelse: ”det som normalt skulle ha varit intimt kan du nu se på webben”, underförstått ”rätt som det är ser du mig naken”. Ett ganska oskyldigt exempel – tror jag – kan du se här. Namnet på adressen är talande: [ www.camathome.com ]

Massor av flickor världen över, Camgirls, visar sitt sov- och badrum genom en webbkamera och många blir givetvis berömda mätt i antalet webbesök per dag - de är på teve (på låtsas) där de andra stjärnorna också är. De blir därmed sedda (…) och bekräftade och gamle Abraham Maslow ler. Gäller mest kvinnor men inte enbart och inte heller enbart unga flickor. Susan Hopkins på Sydney Morning Herald i landet Down Under publicerade för en tid sedan en intressant artikel om detta fenomen. [ gå dit ]

Vad gör man inte för att bli sedd i en värld där man ”måste vara någon”? Jo, man deltar i såpor som statist, reality TV, talk shows, Robinson, Paradise Island, Sikta mot stjärnorna. Lyckas man inte komma med, tar man saken i egna händer och sätter upp en webbkamera i sovrummet. Till slut suddas verkligheten ut och man lever i en låtsasvärld i världen.

N.B. Webbesök kallas hits på engelska. Landet Down Under är Australien; det refererar till Europa, det är förstås en felaktig benämning, det finns inget upp-och-ned i sammanhanget. Detsamma gäller ordet indian, vi vet nu var Indien ligger men envisas med detta, ett misstag av den förvirrade Columbus. Vill du få en inblick i webbkameror, se punkten 86. [ se ]

Beträffande Maslow, se även punkt 59 nedan. [ se ]


84. [ARKIV] Workshop för Musikhögskolan i Piteå. November 2002.

Jag handleder en workshop för journaliststudenterna - vi diskuterar framtiden ur humanistiskt och teknokratiskt perspektiv. Ett annat föredrag vänder sig till mediestudenterna och till lärarna på Musikhögskolan.


83. [ARKIV] Två föredrag på Högskolan i Halmstad. Oktober 2002.

Föredrag om datorstött lärande och om möjligheter som de nya medieformer ger, för lärarkandidaterna och ingenjör- och informatikstudenterna. Vissa av studenterna går programmet Pedagogisk mjukvaruutveckling (hemskt namn!) och de har fokuserat på Edutainment.


82. [SPRÅK] Går det att skriva begripligare?

På mina webbsidor

kan du läsa och se ett antal exempel

om begreppskartor (MindMaps). [ se 11 nedan ]

Begreppskartor är verkligen mina favoriter

för ökad förståelse,

också på grund av den visuella formen.

Vi kan också underlätta för folk

att läsa vanlig text

genom att använda en annan form än den vanliga formen,

som oftast bestäms av

slumpmässiga vagnreturer.

Projektet Språka loss vill bidra till ökad läslighet. [ gå dit ]

Surfa till LiveInk och upplev det. [ gå dit ]

Det här börjar bli användbart i andra sammanhang, exempelvis i WAP-telefoner. Här ett stycke hämtat från Jakob Nielsens berömda webbplats: [ gå dit ]

If you are forced
to use very short
line lengths, then
it's worth the effort
to make sure that
each line contains
some meaningful unit.

Vilket ska jämföras med:

If you are forced to
use very short line
lengths, then it's
worth the effort to make
sure that each line
contains some meaningful
unit.

En av de mest intressanta webbplatser för skrivande är ju Webbpennan. Värd en egen mässa. [ gå dit ]

Och du hyr väl din egen brud... [ se 70 nedan ]

... eller använder rätt dataterm!? [ se 79 nedan ]


81. [ARKIV] Diverse föredrag på Musikhögskolan i Piteå. September 2002.

Ett av flera av mina föredrag har titeln ”Slutet på att arbeta tillsammans, början på att tänka tillsammans – att koppla ihop våra hjärnor med digitalteknik”. Jag inleder en lång föreläsningserie. [ gå dit ]

Musikhögskolan är en spännande högskola, med helt nya utbildningar och nya tankesätt, de bygger till och med annorlunda salar. Även webbplatsen är intressant, den riktar sig i första hand till studenterna. [ gå dit ]


80. [UPPLEVELSE] euh?

Måste man verkligen förstå allt? Kanske ska det bara upplevas? Upplev! [ gå dit ]


79. [SPRÅK] Skriv som du talar, men tala rätt!

Att vara noga med språket är inte detsamma som att vara petnoga. I samband med datatermer råder stor förvirring eftersom folk hör ord och tror sig förstå dem något så när. Problemet är att alla dessa "något sånär" ackumuleras så att man till slut inte förstår helheten. Hänvisa gärna hit dina kollegor eller studenter. [ se ]

Hänvisa gärna till denna sida. Håller du med (eller inte), meddela mig gärna [ skriv ]


78. [UPPLEVELSE] Kanske gillar du någon av mina bilder.

Kanske gillar du någon av dessa bilder!? [ se serie 1 ]

Och oj vad det rinner vatten från handfatet! [ gå till serie 2 ]


77. [UPPLEVELSE] Vackert. Innovativt. It rocks!

Jag får tillbaka tron på mänskligheten när jag ser något vackert.

1. Se vad artisten Everaldo Coelho har ritat och läs ned dessa symboler gratis – It rocks! [ gå dit ]

2. Eller när jag ser något innovativt. Läs ned programmet Watson och njut. Kolla exempelvis recepten på Epicurious. En portal på skrivbordet, utan att starta webbläsare. [ gå dit ]

3. Eller när jag ser något som uppmuntrar kreativiteten: Studio Artist. Konstigt nog har de en gräslig ingångssida på sin webbplats, men missa inte Gallery, Zagreb. Om det regnar, läs ned programmet och pröva själv. You ain't seen... [ gå dit ]


76. [LÄRANDE] The Creative Learning Exchange.

Jag önskar att vi i Sverige hade kommit en liten bit på denna skala. [ gå dit ]

Läs speciellt: The Challenges of Infusing System Dynamics into a K-8 Curriculum och System Dynamics and Student Leadership

Om simulering har jag skrivit en hel del, i tre av mina böcker – både om Systems Dynamics med Stella (ithink) och annat. [ se ]

Du kan även se några exempel på Stella på webbsidan Surprises [ se ]


75. [ARKIV] Studiedag för ITiS i Landskrona.

Landskrona organiserar en studiedag för ITiS-handledare, men även andra intresserade får höra av sig till arrangören, IKT-pedagogen och eldsjälen, Berit Nyström. [ skriv ]

Berit har utvecklat en med intressant information fullmatad webbplats. [ gå dit ]

Jag föreläser och leder ett antal workshops om datorstött lärande i alla ämnen. Augusti 2002.


74. Ny bok. ”IT i skolan – mirakelmedicin eller sockerpiller?”

Läsvärd rapport från IT-kommisssionen. [ se ]


73. [LÄRANDE] Kognitiva faktorer som påverkar lärande.

En intressant uppsats om några kognitiva faktorer som påverkar lärande finns att läsa ned från författarens webbplats. Maria Larsson, doktorand i kognitionsforskning vid Lunds universitet, har skrivit den. [ gå dit ]


72. Varför, varför, säg mig, någon som vill svara?

Jodå. Intressant, därtill svensk, webbplats med massor av fakta:

Faktabanken

Annars kan man alltid ställa en fråga till <www.allexperts.com>. [ gå dit ]

I sammanhanget kan jag också rekommendera en av mina böcker, Glädjen att veta [ se ]


71. Sommartider hej, sommartider hej...

En bra ramsa för att komma ihåg om man ska ställa klockan framåt eller bakåt är den engelska ramsan ”Fall back, spring forward”, en lek med ord [fall, hösten; spring, våren]. Eftersom det är vår nu som ska vi ställa klockan forward [framåt].

Den 29 mars kl 02.00 blir det alltså kl 03.00.


70. [SPRÅK] Skriv ihop nu, annars skrattar de åt dig här.

Om du vill skratta eller är intresserad av språk, bli medlem. Och börja skriva ihop nu.

Kassa System – Hyr eller Köper du hos oss [billiga eftersom de är kassa?]

Mellan kl 12.00 – 16.00 kollar vi glykolhalt + spolar vatten och olja på din bil! [ å nej, inte på min bil.]

Passa på! Köp din Brud eller Balklänning till hyr pris. [...]

Observera även den dumma idén att acceptera versaler i Början På Varje Ord – en amerikansk tradition som nu exporteras via Word oh PowerPoint. Det går att stänga av eländet, men få vet hur man gör – lär dig.

Skratta gott här, men webbplatsen uppdateras inte längre och komme säkert att försvinna. Skynda! [ gå dit ]


69. [UPPLEVELSE] Jag är imponerad. Nytänkande! En framtid utan webbläsare.

Hello! This is of the best I have seen in modern times. I am sure you do not know what it is going to be and I do not know it either but this certainly is the type of ”thing” that sets the mind at work. Also, your design looks like Bang & Olufsen and maybe you should get in contact with B&O in Denmark. The major player of innovation is of course Apple and it seems that you are already talking to them. When I speak to students of design or programming, I keep asking them to surprise me: ”Where are the round windows? The transparent windows? Windows with holes? Windows that look like fish (for fish restaurants)?, Where is the smell?” and so on.

Not only have you done some of my wishes come true, you have also surprised me. Throwing the browser is a good start.

People surf to my web site to be surprised. Now, they should see your "thing". Keep up with the good work! //Jorge

Surfa till movtv.com och njut! Låt fantasin få fritt spelrum. Tänk dig en framtid utan webbläsare.

När du läst ned kalkylatorn, stäng av din webbläsare, det är vitsen. [ gå dit ]

And then you should surf again to the beautiful work of the Thai girl, recommended below. [ 58 ]


68. [ARKIV][UPPLEVELSE] Studenterna imponerar. Brain the game.

Upplev vad mina studenter i Dramaturgi vid Växjö universitet åstadkommer för närvarande. Om du får spela, vilket det inte är alls är säkert, gör det. [ se ] eller [ gå dit ]


67. [ARKIV] Inspirationsdag och kick-off för nya sätt att arbeta. Mediegymnasiet i Malmö.

Ett nytt gymnasium är fött, Mediegymnasiet i Malmö. Nu gäller det att ta nya tag i undervisningen.


66. [ARKIV] Arbete för Ad hoc-gruppen hos Stiftelsen Framtidens Kultur

I november träffades vi igen för att diskutera och utvärdera projektansökningar.


65. [ARKIV] Kurs i Dramaturgi, C-nivå. Växjö universitet.

Under hösten leder jag kursen Dramaturgi för nya medier för ett intresserat och intressant gäng studenter.


64. [ARKIV] Föredrag och workshops på Högskolan i Halmstad – 25-26 sept 2001

3 timmar med lärarstudenterna (180 personer)

2 timmar med alla ITiS arbetslag – på kvällen (300 personer)

3 timmar med ingenjörsstudenter (200 personer från Datorsystemteknik, mekatronik, elektroteknik, pedagogisk mjukvaruutveckling, informations- och kommunikationsteknologi samt Öppen ingång.

3 timmar med ITiS handledarna (10-20 personer)

Syftet med mina föreläsningar och workshops där kan sammanfattas av uppdragsgivarens följande formulering:

”Dessa ingenjörsstudenter går just nu en helhetskurs där ett av syftena är: – 'Att du som nybliven student ska få möjlighet att skapa dig en helhetsbild av begreppen informationsvetenskap, data- och elektronik, utifrån historiskt-, nutids- och framtidsperspektiv.' Därför vore det bra om din föreläsning handlade om det helhetsperspektiv som din bok illustrerar, Glädjen att veta hur det hänger ihop.” [ se ]

Det är precis vad dessa dagar kommer att handla om: människans utveckling, vad man kan göra med en dator som man inte kan göra utan en dator, Tankeverktyg för datorstött lärande, helhetsperspektiv på allt. Ja, allt.


63. [ARKIV] Föredrag och workshops vid Luleå tekniska högskolan – 20-21 september 2001

Två dagar med medieingenjörer, kursen SMM001 - Introduction to Media Technology. Ett spännande program där studenterna från en teknisk högskola får sig en hel del från Musikhögskolan i Piteå – bara det talar ett visst språk! Jag föresläser och leder workshops om Thinking Tools (Tankeverktyg). [ gå dit ]


62. [ARKIV] Nya tankemönster med IKT. Workshop vid Växjö universitet om tankekartor (Mindmaps) – 28 augusti 2001

En kompetensutvecklingskurs för lektorer vid universitetet och lärare på fältet (från lågstadiet till gymnasiet), ”Nya tankemönster med IKT i lärande och undervisning” Pågår hela hösten 2001. [ gå dit ]


61. Paradoxalt nog...

Rusningstrafik kallas det när bilarna står stilla på motorvägen. Jour betyder dag på franska (jfr bonjour) men den som har jour i Sverige, arbetar... natt!

Zeno, Heinrich Oblers, Albert Einstein, Boris Podolsky och Nathan Rosen. När homo sapiens tänker. [ gå dit ]


60. [UPPLEVELSE] Sommartips och vintertips

Om det nu skulle regna och du har bredband...

Gäller även inför vintern, faktiskt.


59. [UPPLEVELSE] År 2001: den nakna nyheten och Abraham Maslow

*** VARNING för nakna bilder – dock inte pornografiska! ***

Intressant webbplats som visar fenomen vi inte kunde ana existensen av bara för några år sedan. Lyssna och vänta, för du blir överraskad!

Nyfiken? [ gå dit ]

Hur mycket kommer du ihåg av vad hallåan egentligen sade? Fundera och [ skriv ] gärna.

Besvisligen är <nakednews> sådant som människan vill ha. Faktiskt så kombinerar det ett par steg i Maslows behovspyramiden, Hierarchy of needs (1954), som är ett försök att förklara vad som människan har för motiv för sina handlingar. Abraham Maslow [1908-1970]. [ gå dit ]

Behovspyramiden är en bild som används ofta i ledarskapskurser och som vanligt är i dessa förenklade sammanhang ger den inte heller rättisa åt Maslows riktiga arbete. Du kan f ö se den tillämpad på expedition Robinson, ett annat fenomen som man inte heller kunde ana att människan skulle ägna sig åt år 2001. [ gå dit ] eller [ gå dit ]


58. [UPPLEVELSE] Upplev vad en thailändska kan göra på webben!

En konstnärlig webbplats. Njut! [ gå dit ]


57. [LÄRANDE] Time Lines ger struktur

En mycket intressant och heltäckande sammanställning av filosofin och filosoferna. [ gå dit ]

Under punkt 9. nedan kan du se en annan sammanställning om didaktik och datorstött lärande [ se ]

Kolla också time line om Påsken som MindMap [ se ]


56. [ARKIV] ”Ropen skalla, bredband åt alla!” – 12 juni 2001

IT-Norrbotten utvecklar kompetensen i Norrbotten kring bredband. Jag föreläser om bredband och dess möjliga framtida användning samt är moderator för dagen. Läs mer om projektet. [ gå dit ]


55. [ARKIV] Workshop: Affärslogik för immateriella produkter – 4 sept 2001, Framkom i Kista

Forskningsisntitutet Framkom (Electrum, Kista) arbetar med mycket intressanta forskningsuppdrag. På avdelningen Learning Matters anordnar vi dessutom Seminarier och numera även månatliga Workshops där man umgås med forskare under en eftermiddag.

Kallelsen till Learning Matters Workshop 4 – Affärslogik för immateriella produkter. [ www.framkom.se ]

Kallelsen till Learning Matters Workshop 3 – Usability rules och pedagogik. [ LMW03 ] Dokumentation finns!

Kallelsen till Learning Matters Workshop 2 – Lärandets gränssnitt. [ LMW02 ] Dokumentation finns!

Kallelsen till Learning Matters Workshop 1 - Återkoppling till användaren (eng. feedback). [ LMW01 ]

Anmäl dig och delta! Du är i intressant sällskap: TietoEnator, Tetra Pak, Teknopol...[ skriv ]

Första gången är ändå alltid gratis så pröva att umgås med frontlinjen. [ gå dit ]


54. [ARKIV] Det blir tyvärr inte roligare än en semla.(2001)

Den 27 februari är det Fettisdag så det gäller att köpa sig en fettisdagsbulle, en semla, en hetvägg, en fastslagsbulle.

Samtidigt bryter h… löst i Rio de Janeiro – det är Karnevaldags.

I New Orleans, USA, är det i stället dags för den stora festen Mardi Gras (fra. tisdag fet) med pikanta inslag såsom att flickorna gärna visar sina bröst enligt en gammal, franskinspirerad sed – Bourbon Street flashers, kallas de. Om du inte besökt New Orleans är Bourbon Street gatan där det alltid händer något, med massor av musik och god mat.

A. En semla. B. En stor fest: Mardi Gras. C. En större fest: Karnevalen i Rio. Tre olika ambitionsnivåer, samma dag, samma planet, samma tidpunkt. Reflektera gärna över hur det kan vara så.

Här kan du se en tankekarta (Mindmap) som berättar om hur semlan hänger ihop med Påsken. Man kan tydligen se två spår: den övre delen är den lutheranska delen och där blir det faktiskt inte roligare än att äta en semla.

Tankekartan har fått aktuella datum för 2001 (info för de som hämtat den förra året). Hämta och skriv ut PDF-dokumentet. Köp programmet Inspiration. Om detta fantastiska program har jag skrivit en hel del, det kan du se här. [ se ]

Till sist – det finns faktiskt två orter i Sverige som heter Semla.


53. Bli medlem i bokklubben Delta!

Förutsättningar finns för att det kan bli en spännande bokklubb för teknikintresserade. Bli medlem nu. Jag känner lite extra för denna bokklubb eftersom den har intressanta böcker och för att jag ritat loggan och skrivit underlag till broschyrerna. [ se ] eller [ gå dit ]


52. [ARKIV] Mediedagarna i Piteå – 20/21 mars 2001

Piteå arrangerar Mediedagarna i dagarna två – Piteå vill bli en mediestad och den är på god väg att bli det, med utgångspunkt från den spännande musikhögskolan. [ gå dit ]

Jag bidrar med diverse workshops för lärare från alla stadier samt även politiker. Vi diskuterar också strategiska utbildningsfrågor inför framtiden. Anmäl dig snabbt! [ gå dit ]


51. [ARKIV] Datorstött lärande för Malmö högskola – start 22 feb 2001

Under våren leder jag ett antal workshops och föreläser om datorstött lärande för Malmö högskola, SDM. Föreläsningar är öppna så du kan också gå dit. [ gå dit ]


50. [ARKIV] Arbete för Stiftelsen Framtidens Kultur

Har du sökt medel hos denna stiftelse? Slå ett slag för kulturen och skapa något annorlunda!

Under våren arbetar jag för denna stiftelse. Mycket spännande. [ gå dit ]


49. [ARKIV] Studiedag för Nyköpingslärare i Stockholm (framflyttad)

I juni blir det en hel studiedag för 200 lärare från Nyköping från alla stadier, från förskola till gymnasiet. Programmet fastställs i dagarna. Det är IT-pedagogerna i Nyköping som arrangerar dagen och jag leder workshops och föreläser.


48. [ARKIV] Spännande internationell konferens: Science & Cyber Community

Mycket spännande konferens i Luleå. Jag gav två bidrag, dels under Information Overload ("The End of working together, the Start of Thinking together"), dels under spåret e-Meetings, new media and learning ("Let's get together in the Elctronic Sandbox"). Spännande utställning var det också. [ gå dit ]

Luleås universitet, särskilt avdelningen CDT, ligger långt framme när det gäller infrastrukturen för ett (mycket snabbare) Internet. Mycket intressant att följa spelarnas puls eller synfält på hockeyrinken via handdatorer – The Arena projekt! [ gå dit ]


47. Hur gammal är prästen?

Anders Selander, en av de många besökarna av denna webbplats, tog sig an problemet med matematikmamman här nedanför [ 12 ] och knäckte det. Han hämnas genom att bidra med följande problem. Det är inget lurt med det och det går att lösa exakt. Namnet på den som knäcker det först publiceras här. Lycka till!

I kyrkan visar klockaren runt tre besökare då de möter prästen. Klockaren vet att prästen är både road av och duktig i matematik.

Klockaren berättar för prästen att besökarna (tillsammans) är dubbelt så gamla som klockaren, samt att produkten av deras åldrar är 2450. Därefter frågar klockaren om prästen kan säga hur gamla var och en av besökarna är. Prästen svarar att det ej går (prästen kan antas veta hur gammal klockaren är). Klockaren lägger då till att prästen är äldst av de fem personerna i kyrkan, varpå prästen svarar att han vet var och ens ålder.

Och då kommer frågan: Hur gammal är prästen?

Problemet knäcktes först av Basem Sallenman, Malmö, den 27 februari 2001. Grattis Basem!

Jag svarar gärna på frågor kring dessa problem (detta för att jag vet att det är flera besökare som håller på). Jag har inga planer på att publicera lösningen här. Den här webbplatsen är en portal för meditation och upplevelser utan facit.


46. Surprise. Stoppa pressarna: Geometrin ljuger!

Check the web page for Surprises of the Week and be amazed. [ se ]

Problemet knäcktes först av Magnus Falk, Luleå, den 13 juni 2001. Grattis Magnus!


45. @la carte, prêt@porter, jsp@desousapires.com

Varför just snabel-a i e-postadressen? Kanske du ändå ska läsa min bok Glädjen att veta... [ se ]


44. [ARKIV] Milda makter! Månförmörkelse den 9 januari 2001.

Programmet Starry Night Backyward vet besked (se punkt 40). Vill du gå händelserna i förväg, [ se ]


43. [ARKIV] Från Grönköpings informationsavdelning meddelas det att...

...någon kommunal information inte kommer att lämnas till medborgarna under nästkommande vecka.

– Trots att vi befinna oss mitt i informationssamhället, ha vi f.n. ingenting att informera om, säger en lätt generad hr info sekr. V. Helmersson till GV.

Under julveckan gör www.desousapires.com GV:s ord till sina. Medborgarna rekommenderas i stället att gå ut och köpa GV, faktiskt det enda veckobladet som utkommer en gång i månaden. [ www.gronkoping.nu ]


42. Fraktaler har andra dimensioner, helt enkelt.

Flera poeter har använt ljudet hos orden som poesi, andra formar meningar runt boksidan och bjuder därigenom sina läsare på en annorlunda upplevelse. Man kan nog säga något motsvarande om fraktaler – är inte dessa bilder poesi för ögat!?

Du (och barnen) kan också kan göra sådana vackra bilder med hjälp av programmet Fractal Domains. En trevlig sysselsättning för lediga stunder, exempelvis under julhelgen.

Klicka på bilden för en större sådan, lägg den på datorns skrivbord. Vill du uppleva ännu mer, besök Fractal Domains Gallery hos Dennis C De Mars, programmets konstruktör – och skaffa programmet! [ gå dit ]


41. Surprise: En parabel i munnen?

Check the web page for Surprises of the Week and be amazed. [ se ]


40. Nästa Jupiter, därefter Plejaderna. Men akta mörkeradaptationen!

Du behöver: ett teleskop eller kikare, Starry Night Backyard och varma kläder.

Recept: Ta med den bärbara till balkongen eller till landet, bortom stadens ljuskuliss.

Du har förmodligen aldrig haft så roligt själv eller med dina barn, framför datorn.

Lägg in ett planetarium i datorn: Starry Night Backyard. Du trodde inte det var möjligt att "resa" till Plejaderna men Space.com har gjort det möjligt. Programmet slår till och med upp "What's up tonight?” [ gå dit ]

Och nu, lite serendipity learning om mörkeradaptation och nattseende:

  • Först efter en halvtimme börjar du verkligen se saker i teleskopet!
  • Placera ett rött filter på den belysta bildskärmen för att inte förstöra mörkeradaptationen.

Ett utdrag ur min senaste bok, ”Glädjen att veta hur allt faktiskt hänger ihop”: [ se ]

Kabinpersonalen släcker belysningen vid start och landning. Skulle det inträffa en olycka är det troligt att mörker inträder och då är det bra om passagerarnas ögon redan mörkeradapterat. Det är alltså meningen med att släcka! Du gör dig själv en björntjänst om du tänder lampan ovanför din sittplats. (aha, är det därför de släcker!?) Detsamma gäller släckt belysning i bilen.


39. OK för cyberpaket, KO för mjuka paket.

Det finns gott om program för lärande eller för ett bättre liv framför datorn. Köp via webben så kommer programmen direkt till hårddisken eller till brevlådan.

Här är några favoriter: Inspiration [ 11 ], InstantCalc [ 29 ], Route 66 [ 35 ], Starry Night Backyard [ 40 ], Fractal Domains [ 42 ]. Orda mer om dessa behövs ej.

Till barnen köper du ett teleskop på Clas Ohlson, så är (din) lycka gjord.

En upplevelse? Glöm inte cd-skivan av Emma Shapplin [ 28 ].

En trevlig present till dig själv, dina vänner eller dina anställda kan du få om du beställer boken Glädjen att veta hur det faktiskt hänger ihop. Leveranser sker nu dagligen, eftersom det lackar... [ se ]


38. Tänk på ett kort. Nu ska jag läsa dina tankar…

Kusligt duktigt program listar ut vad du tänker på – hvergang! Ingen dold kamera behövs, du avslöjar dina tankar ändå genom att tänka. Store Bror vet vad du tänker. Kusligt. Om du vågar… [ gå dit ]


37. [ARKIV] Sök EU-medel för IKT inom ramen för Minerva

Information and Communication Technologies (I&CT) in Education är ett långt namn för en enkel företeelse, datorstött lärande. Minerva är ett mycket angeläget projekt inom utbildningsprogrammet Socrates. [ gå dit ]

Jag har tillfrågats av EU i Bryssel – och accepterat – att agera expert och bedömare av ansökningar från hela Europa.

Filosofen Sokrates (470–399 f Kr) levde i Aten. Minerva levde i människornas fantasi, långt innan människorna började tala om virtuell verklighet. Minerva, en av romarnas förnämsta gudomligheter, beskyddade hantverk, konst och vetenskap. Hon avbildas med hjälm, lans och sköld och med Athens vapendjur ugglan.


36. Stanna upp! Har du inte sett universum, har du faktiskt inte sett något.

Stanna upp. Minst en timme. Återkom. Njut en timme till av universumbilder i Hubble Heritage Project. [ gå dit ]

Edwin Hubble (1889-1953) ändrade vår syn av universum med sin teori om The Expanding Universe (1929): ”Galaxerna fjärmar sig med en hastighet som är direkt proportionell mot avståndet från oss”.

Rymdteleskopet Hubble Space Telescope (bilden ovan) släpptes av Space Shuttle Discovery den 25 april 1990 i en bana 595 km ovanför jorden. Sedan dess har HST tagit många bilder över universum, utan att störas av jordens atmosfär eller städernas ljus. Se även [40] på denna webbsida. [ se ]

OBS! 595 km är egentligen bara sträckan Stockholm-Malmö. Har du tänkt på vad rymden är så pass nära? Om din bil kunde köra rakt upp, skulle du vara i rymden på ett par timmar.


35. [LÄRANDE] Visste du att Nokia faktiskt är en ort?

Check the web page for Surprises of the Week and be amazed. [ se ]


34. [LÄRANDE] ”Words are, of course, the most powerful drug used by mankind.”

Rudyard Kipling (1865-1936) sa det. Vill du också bli bättre på words, English words alltså, samtidigt som du har hur roligt som helst – anmäl dig till Majority English. Now, rather than later. Dartwill Aquila är obetalbar men du behöver inte betala för listan är faktiskt gratis. Gör det nu. [ gå dit ]


33. Stanna upp! Humanistisk reflektion gör kunskap av information.

Håkan Arvidsson: Vad ska vi med humaniora till – egentligen!?

Stanna upp STOP intressant artikel i Svenska Dagbladet STOP skriv ut STOP begrunda NON STOP. [ gå dit ]


32. [ARKIV] [LÄRANDE] Presentationsteknik för SDM, Malmö högskola. Oktober 2000

Under 1998 startade jag denna avdelning, Studentdatorutbildningen, där studenter lär studenter och lärare om datorstöd. Fokus är på hur man blir en bättre student, inte om "knappologi" i olika program. Om retorik, kroppsspråk, presentationsteknik (med eller utan bildspel), om e-learning och datorstött lärande för insikter – och i många ämnen. [ gå dit ]

Jag ledde flertalet workshops för utbildarna.


31. [ARKIV] [LÄRANDE] Workshop för humanister vid LU. CITU, oktober 2000.

Litteraturvetenskapliga institutionen vid Lunds Universitet anordnar kurs för sina lärare och forskare. Jag bidrar med en allmän föreläsning om verktyg för humanister (språkforskare, litteraturvetare m fl). Workshop om begreppskartor i Inspiration [ se ] och andra program, exempelvis fantastiska Sonar. [ gå dit ]

Kontaktperson är Mona Sandqvist. [ skriv ]


30. Sista siffran i personnumret, K i ÅÅMMDD-nnpK

Personnumret består av sekvensen ÅÅMMDD-nnpK, där p är udda för män och K är kontrollsiffran. K hör egentligen inte till personnumret, det finns där bara för att kontrollera att de andra siffrorna är rätt.

I Electronics Handbook (sid 575) finns en längre utredning om koder, kontrollsiffror och räkning modulo-n. [ se ]

Personnumret är ett extremt lättlurat system – men man utgår ifrån att folk inte tänker luras, däremot att man lätt kastar om någon siffra utan att tänka sig för.

Typiskt exempel: 720723-1395 och 720327-1395 (omkastat) är bägge möjliga, faktiskt med samma kontrollsiffra 5. Även 722307-1395 ger samma kontrollsiffra 5, men sekvensen är inte möjlig. Skriver man fel, är det sannolikt att det upptäcks av kassaapparaten som kontrollerar att sekvensen är möjlig (dag>31? månad>12?) samt räknar ut kontrollsiffran under tiden som kassörskan slår in personnumret: 720723-1359 ger kontrollsiffran 3, inte 9.

Det ligger tydligen i människans natur att kasta om de två sista siffrorna och kassörer brukar testas speciellt för detta. Vissa språk, t ex tyskan, gör slag i saken och kastar helt om ”fünf und siebzig”.

Kontrollsiffran beräknas så att alla siffror multipliceras ömsom med 2 ömsom med 1 och därefter adderas delsummornas siffror (!) vars summa sedan subtraheras från nästföljande multipel av 10.

Exempel: 720723-139(5) ger: 2·7 + 1·2 + 2·0 + 1·7 + 2·2 + 1·3 + 2·1 + 1·3 + 2·9 = 53. Det är siffrorna som ska adderas så summan måste därför korrigeras för delsummor över 10: 2·7=14 (1+4=5) och 2·9=18 (1+8=9). Alltså: 53-14-18+5+9 = 35. Kontrollsiffran är skillnaden mellan denna summa och nästföljande multipel av 10 som i detta fall är 4*10 = 40. Kontrollsiffran blir därför 40-35 = 5. Kontrollräkna ditt personnummer!

Med denna algoritm blir några roliga sekvenser möjliga. Exempelvis: 222222-2222, 444444-4444 och 999999-9999 är möjliga men existerar inte, däremot kan 121212-1212 och 101010-1010 finnas (kanske en läsare?).

Detta är ett utökat utdrag ur boken Glädjen att veta hur det faktiskt hänger ihop. [ se ]

Beräkningarna mitt i texten ovan har gjorts med det otroliga programmet InstantCalc. Se 29. nedan.


29. [TANKEVERKTYG] InstantCalc – ännu ett tankeverktyg för vår hjärna

1687 Isaac Newton förutskickar att man skulle kunna skicka upp artificiella satelliter. 1961-1687 = 274 år innan

1956 ”Tanken på att kunna göra rymdresor är rena nonsens.” Sir Richard Woolley, chef för de astronomiska observatorierna i Storbritannien. 1961-1956 = 5 år innan

1961 Första människan i rymden blir kosmonauten Jurij Gagarin. 1961-1961 = 0 år

1969 Astronauten Neil A. Armstrong sätter sin fot på månen. 1969-1961 = 8 år efter

Vissa människor ser saker redan 274 år innan, andra uttalar sig emot saker bara 5 år innan!

1899 ”Allt som kan uppfinnas är redan uppfunnet.” Charles Dwell, chef för Patentbyrån som föreslog att densamma skulle avskaffas. 2000-1899 = 101 år före InstantCalc

Det är ofta man behöver små eller stora beräkningar mitt i en text eller i en dialogruta. Tänk om någon, trots Dwell, uppfann ett program som ”bara gjorde det” inuti vilket annat program som helst, exempelvis här i Adobe GoLive, eller mitt i en reseräkning, eller i en dialogruta. Seek no more, Rolf Jansen har uppfunnit det.

Programmet räknar såväl matte som kemi - mitt i vilken text som helst! Kolla detta: H·2 + O = 18,01528. Otroligt. Det är så det vattnas i munnen!

Hämta programmet nu. Kostar fyra tjugor 4·20 = 80, som en bättre pizza. Efter någon dag har du glömt pizzan, men absolut inte InstantCalc. [ gå dit ]

Om tankeverktyg har jag skrivit många artiklar, se exempelvis punkt 22 nedan. [ se ]


28. [UPPLEVELSE] köp cd-skivan carmine meo av emma shapplin

romarna började inte varje stycke med versal vilket vi numera tycker är jobbigt. carmen är ett vanligt namn i spanien som faktiskt betyder sång. lat. carmina burana betyder profana sånger och lat. carmine meo, mina sånger. kantaten carmine burana komponerades 1936 av carl orff (1895-1982).

köp cd-skivan carmine meo av emma shapplin NU. för att tacka mig efter den upplevelsen [ skriv ]


27. Söktjänster för berusade analfabeter (på begäran av läsarna)

”Internet är ett bibliotek som sköts av berusade analfabeter.” okänd

Allt du ville veta om söktjänster (AltaVista, etc.). Hämta artikeln med förklaringar och tips här i pdf-format [ se pdf ]

Ett serverprogram är programmet som skickar dig de webbsidor som du begär med dina klickningar. Serverprogrammen erbjuder ofta en söktjänst inuti webbplatsen, som kan vara aktiverad eller ej. Detta gäller allmänt och du kan göra det på denna webbplats också.

Har du en Macintosh kan du elegant söka av hela Internet och ävenså denna webbplats utan att starta en webbläsare alls! Du slipper alltså att 1. starta en webbläsare, 2. gå till en viss webbplats, 3. leta reda på deras söktjänst, 4. skriva in ordet, 5. gå till en annan webbplats, 6. leta reda på deras söktjänst, 7. skriva in ordet igen, osv. Sherlock är oerhört praktiskt alltså. Njut av datatekniken när den är som bäst.

Söktjänsten som är inbyggt i Mac OS heter Sherlock. Många webbplatser har insticksprogram till Sherlock (Aftonbladet, AltaVista, Amazon, CNN, Encyclopedia, Lycos).

Hämta ett insticksprogram till Sherlock för denna webbplats här. [ deSousaPires.src ] [ej aktuellt längre]

Dekomprimera filen när du läst ned den. Lägg den i mappen Sökwebbplatser inuti Systemmappen, gärna i mappen Egen kanal. Voilá!


26. The End of the Internet. Oj då.

Det går en – enkelriktad – hyperlänk dit så du kan [ gå dit ] på egen risk.

Och en till, och en till, och en till...[ gå dit ] [ gå dit ].

Eller varför inte stänga av hela rasket!? [ stäng av ]


25. Artikel. Not very PC.

Då och då hittar jag några framsynta personer. Medan Stora Massan äntligen kommit att tycka att webben är ”det bästa som hänt sedan skivat formbröd kom till” har några andra redan dragit vidare.

Vad som skulle hända för lärandet om elever fick använda en handdator"? Mitt projekt på Hebycentralskolan där alla elever fick en bärbar PowerBook var dåtidens version av vad man kan göra i nuet. Är du intresserad att göra något kring mobil tillgänglighet [ skriv ]

Läs gärna denna läsvärda artikel först (trots titeln har artikeln inget att göra med pc). [ gå dit ]

Jag angav just detta som en möjlighet i mitt senaste utredningarbete för Högskolan i Jönköping, under parollen "mobil tillgänglighet". [ gå dit ]


24. [LÄRANDE] Hässleholm startar utbildning för homo sapiens version 2.0

Kommunen och näringslivet i Hässleholm startar en högskoleutbildning, tillsammans med Högskolan Kristianstad. Det intressanta är att de s k mjuka värden tas väl om hand i en ingenjörsutbildning för den nya generationen, homo sapiens v 2.0. Möjligheten till sommarjobb, praktik och examensarbeten hos samverkande företag är ordnade från början. Med denna utbildning hoppas man bidra till att höja regionens kompetens i allmänhet och till att utvidga basen för rekrytering inom regionen i synnerhet.

En informationskväll, speciellt avsedd för gymnasielärare och studievägledare, gick av stapeln den 25 september. Kvällen leddes av förvaltningschefen Hans-Inge Persson och jag medverkade med storföreläsning om samhälleliga trender och datorstött lärande samt ledde frågestunden.

Alltid roligt att se företag och institutioner samverka till att lösa problem – då får jag tillbaka förtroendet för beta versionen av homo sapiens (de vuxna).

Kursen finns numera i kurskatalogen för Högskolan Kristianstad.


23. [LÄRANDE] Varför undervisa i statistik när så få använder det sedan?

Statistiklaborationer på högskolan reduceras ofta till ganska ointressanta övningar i MINITAB i en mörk källarlokal. Ekonomi-, lärar- och läkarstuderande tenterar plikttroget av ämnet men få är de som sedan använder statistik i sitt yrkesverksamma liv. Det beror på att sådana verktygsämnen (ävenså matematiken) inte integreras med studierna på ett motiverande sätt samt att de valda programmen inte har vare sig pris eller karaktär av program för persondatorer. Värst av allt, lärarna i statistik verkar inte ha insett att nytänkande måste till om studenterna verkligen ska använda statistik när de väl kommit ut från räkneövningarna.

Mönsterprogrammet DataDesk, av statistikprofessorn Paul Velleman, erbjuder på en hel del nytänkande. Mycket lättarbetat gränssnitt, roliga data att arbeta med. Använd det i undervisningen! [ gå dit ]

För en uppfriskning i statistik, speciellt för journalister – och lärare [ gå dit ]

Läs ned Histogram Explorer och njut. [ gå dit ]

Rekommenderas: Exploratory Data Analysis, John W. Tukey, Princeton University, ISBN 0 201 076 160. [ gå dit ]


22. [ARKIV] [LÄRANDE] Begreppskartor som stöd för lärande.

Centralskolan i Färila, en av de riktigt spännande skolorna i landet, erbjöd sina lärare workshops i Mindmaps i dagarna två. Jag ledde dagarna och datorprogrammet som användes – i alla ämnen – är Inspiration. Läs gärna mina artiklar om detta. [ se ]

Rekommenderas: ”The Mindmap book, Radiant thinking” av Tony Buzan, ISBN 0 563 363 738.


21. Studenten körde på tentan.

Men han kunde sin retorik och inte minst lateraltänkande. Telegraferade till pappan:

”Magnifik tentamen STOP Lärarna hänförda STOP Vill att jag ska göra om den STOP”


20. [SPRÅK] Läs tidningarna på ländernas eget språk.

Esperantoföreningen i Sverige var den mest aktiva på 1920-talet då Esperanto höll på att dö ut. Föreningen erbjuder en fantastisk länksamling till världens dagstidningar. Om du är intresserad av Esperanto, läser andra språk, om du ska resa eller har rest till ett visst land, bör du läsa det aktuella landets tidningarna. [ gå dit ]


19. [UPPLEVELSE] Har du tid och Shockwave – spektakulär webbplats!

Animeringar i det oändliga. Stark rekommendation: bredband hemma eller snabbt åtkomst till Internet på jobbet. Svårt att lämna stället. Studerar du multimedia? Då måste du [ gå dit ]


18. [ARKIV] [LÄRANDE] Frukostseminarier i Malmö, Göteborg och Stockholm

Företaget Geyser Interactive Learning satsar stort på e-learning. Det intressanta är att de har en vision och en pedagogisk modell. Besök gärna deras seminarier där jag föreläser. [ gå dit ]


17. [ARKIV] [LÄRANDE] Building bridges, ESHA konferens i Malmö, sept 2000

ESHA, European Secondary Heads Association, organiserar en internationell konferens där 325 rektorer från hela Europa deltar. Jag föreläser den 29 augusti. Anmäl dig. Spännande blir det! [ gå dit ]


16. [ARKIV] [LÄRANDE] ITiS-handledare i Jönköpings och Kronobergs län, sept 2000

Intern konferens. Den första workshopen var för ITiS-kontaktpersonerna i kommunerna, nu blir det en ny workshop för ITiS-handledarna – bra kontinuitet! Om datorstöd för lärarnas administration och undervisning.


15. [ARKIV] [LÄRANDE] Visioner i verkligheten, DiU konferens, Varberg, juni 2000

Föreningen Datorn i utbildningen fortsätter att sprida kunskap om datorstött lärande. Mitt föredrag handlade om ”Modellering, simulering och visualisering” och jag avslutade därefter konferensen genom att peka på den enorma möjligheten som lärarna har i det nya området e-learning! Programmet på konferensens webbplats är sevärt. [ gå dit ]


14. [ARKIV] [LÄRANDE] Elever och lärare i Färila utsatta för hemligt uppdrag.

Kl. 09.00 den 5 juni 2000 kom uppdraget till Färila centralskolan i Hälsingland. Eleverna fick exakt 6 timmar på sig för att lösa uppdraget. Läs om Hemligt uppdrag under punkt 13. [ se ]


13. [ARKIV] [LÄRANDE] Elever och lärare i Malmö utsatta för hemligt uppdrag.

Kl. 09.00 kom uppdraget till Höja förskolan, Höjaskolan och S:t Petri gymnasieskolan. Elever från förskola till gymnasiet – i projektet Malmöpilen – fick 6 timmar på sig för att lösa uppdraget. Mediateket invaderades; vissa klädde ut sig i tidstypiska kläder; vissa fotograferade vilt; vissa spelade kam; vissa gjorde i ordning presentationer i HyperStudio, i ClarisWorks, i Director eller på webben. En cd-skiva om och med exempel från Malmöpilen beräknas komma i September. Är du intresserad av den (förmodligen bara mot portokostnad), skicka ett litet brev. [ skriv]

Multimedia när den används som bäst, i rätt sammanhang. Skolorna kokade av spänning och många utstrålade glädjen att "fixa det" på utsatt tid. [ se ]


12. Fåordig matematikmamma säger väldigt lite. [ ENGLISH ]

En mamma tillfrågades om åldern på sina tre barn. Hon svarade:

  • "Produkten av deras ålder är 36. Vet Ni hur gamla de är?" "Nej."
  • "Summan av deras ålder är lika med numret på huset mittemot. Vet Ni hur gamla de är?" "Nej."
  • "Den yngsta har blåa ögon. Vet Ni hur gamla de är?" "Ja!"

Hur gamla är barnen? Skriv och berätta vad du tror. [ skriv ]

Om du tycker att du har för lite information, tänk då på Tikkanen och Sokrates:

"Jag har all information jag behöver, nu vill jag veta vad det är frågan om!" Henrik Tikkanen (1924–1984)

”Tänk att det finns så mycket jag inte behöver!” Sokrates (470-399 f Kr)

Den 26 maj 2000 knäcktes matematikmamman av Sebastian Jansson, åk 7, och SO-läraren Tomas Bohman, bägge på Färila centralskolan i Hälsingland. Mamman är visserligen helt knäckt men mycket glad över att det finns folk med intresse för matematik och för hennes barn. Grattis Sebastian och Tomas!

Den 26 maj 2000 knäcktes återigen matematikmamman, nu av Anders Selander. Grattis Anders! Han hämnades genom att skicka ett liknande problem som nu dyker upp här som numero 47.


11. [LÄRANDE] Mindmap om Påsken – hur det hänger ihop.

Om karnevalen och promiskuösa Mardi Gras i New Orleans. En ren och skär torsdag efter en askonsdag.

En annorlunda begreppskarta (eng. Mind Map, ©Tony Buzan) om Påsken, i programmet Inspiration. [ se ]


10. [ARTIKEL] Framtiden behöver dig inte. Allvarligt.

Fritiden ska öka och robotarna ska fixa ”det andra”, det vill väl du också? Tyvärr kommer robotarna fram till en viss slutsats. Och den angår dig. Bill Joy, en av grundarna av Sun, skrev i Wired magazine, april 2000. [ gå dit ]


9. [LÄRANDE] Se Educational Technology Time Line.

Om hur utbildningsidealen förändras och om några projekt som försökt implementera något nytt.

En sevärd tidsresa, från BASIC till Exploratories. [ gå dit ]

I Sverige pågår faktiskt ett projekt ur Apple Classrooms of Tomorrow, ett projekt som jag bidrog till att starta. Det är på Örbyskolan i Stockholm. [ gå dit ]


8. [TEKNIK] Kolla IP-numret du har just nu. Where am I in Cyberspace?

Ibland behöver man veta vilket IP-nummer man fått av operatören. Organisationen som tilldelar IP-nummer är stiftelsen NIC-SE, Network Information Centre – Sweden. Där kan du också kontrollera ditt IP-nummer. [ gå dit ]


7. [TEKNIK] Vem har detta IP-nummer?

Organisationen som tilldelar IP-nummer är stiftelsen NIC-SE, Network Information Centre – Sweden. Där kan du också kontrollera ett okändt IP-nummer. [ gå dit ]


6. [TEKNIK] Kontrollera din verkliga uppkopplingshastighet här!

”Ingen kedja är starkare än sin svagaste länk” – sagt antagligen av en klok gammal kinesisk eller grekisk filosof.

Modemets märkhastighet är en sak, mer intressant är hastigheten hos hela kommunikationskanalen vid en viss tidpunkt.

Tag reda på hur du ligger till – just nu – hos CNET Web Services. (OBS! De kommer att stänga ned denna tjänst) [ gå dit ]

”Stiftelsen Internetinfrastruktur, II-stiftelsen, har två huvuduppgifter. Dels att driva och utveckla Internets svenska toppdomän .se och dels att i övrigt främja utvecklingen av Internets infrastruktur i Sverige.” citat från deras webbplats. [ gå dit ]

II-stiftelsen har varit en av beställarna av ett program som mäter hastigheten för bredbandsuppkoppling. Hämta programmet här. [ gå dit ]


5. [SPRÅK] Slå upp IT-ordet hos Dataföreningen.

Bredband och bandbredd och lösenord och GPS och GPRS och GSM och och och… (det tar aldrig slut)

Dataföreningen, en förening med en vision. Södra Kretsen har över 5 500 medlemmar. [ gå dit ]


4. [SPRÅK] Ditt förnamn betyder något.

Jag heter Jorge eller geo-rge, den som jobbar med jorden (grek. gê, jfr geo-grafi).

Tag reda på vad som ligger bakom ditt namn. [ gå dit ]


3. [UPPLEVELSE]. Konstfack – Karlberg station. Sevärt!

En betraktelse över olika former av resande och en illustration i både text och bild av vår samtid. [ gå dit ]

Kommentera gärna, direkt till Bo Westerlund på Konstfack! [ skriv ]


2. [ARKIV] [UPPLEVELSE] Meteorregnet Leoniderna. Spektakulärt!

Leoniderna kallas meteorregnet som uppkommer varje år då jorden passerar svansen på kometen Tempel-Tuttle. Vart 33:e år är detta som intensivaste. Besök ROTSE teleskopets fynd den 18 november 1999 i en GIF-animering. Spektakulärt! [ gå dit ]

GIF, Graphics Interchange Format, utvecklades av CompuServe för att överföra bilder i ett kompakt format via långsamma modem. GIF är det vanligaste formatet på webben. Bildformat med icke förstörande komprimering för 256 färger (8 bitar). Finns som GIF87, GIF89A och GIF24. GIF-animering är en enkel form av animering som består av att ”bläddra” snabbt i ett antal GIF-bilder. Utdrag ur boken Glädjen att veta. [ se ]


1. [LÄRANDE] Intervjuer i teveprogrammet ITiS. UR.

Om datorstött lärande och om arbetssättet med persondatorn i klassrummet. ITiS uttyds IT i skolan.

Programmet sändes första gången den 5 dec 1999 kl 13.30 men går i repris under september–oktober 2000. Om du råkar se det och har synpunkter är du välkommen med dessa. [ skriv ]